Талибаните  възнамеряват да подобрят инвестиционната привлекателност на Афганистан и да

...
Талибаните  възнамеряват да подобрят инвестиционната привлекателност на Афганистан и да
Коментари Харесай

Талибаните търсят експерти и инвеститори от цял свят

Талибаните  имат намерение да подобрят капиталовата прелест на Афганистан и да възстановят стопанската система, като привлекат експерти,  заяви във вторник представителят на придвижването Забихула Муджахид на конференция в Кабул, представен от ТАСС. 

" Трябва да възстановим стопанската система на Афганистан и по тази причина имаме потребност от експерти и специалисти. Те би трябвало да се съберат и да разработят пътна карта за икономическото възобновление на страната. Трябва да създадем и атмосфера за привличане на задгранични вложения ", сподели той.

Талибаните твърдят, че няма да ползват никакви наказания по отношение на тези експерти и компании, които са сътрудничили на непознати сили в Афганистан.  " Искам да се обърна към тези, които са сътрудничили на окупационните сили. Не се опасявайте. Ние даже няма да ви упрекваме. Елате свободно и работете с нас в интерес на цялата страна и нейното единение. Нашето държавно управление ще сътвори благоприятни условия за вас ",  уточни Муджахид. 

Представителят на придвижването акцентира, че в полза на новите управляващи на Афганистан е " да се усили капиталовата прелест на страната ".  " Новото държавно управление ще се опита да притегли задграничен капитал, само че такова съдействие би трябвало да се основава на общи ползи и да не подкопава суверенитета на Афганистан. Всяка инвестиция в този случай ще би трябвало да отиде за съответна, авансово избрана задача, тъй че това дейно да повлияе на стопанска система и не подкопава доверието в страната “,  сподели Муджахид.

Говорителят на талибаните Сухаил Шахин съобщи в понеделник, че държавите членки на Европейски Съюз би трябвало да са сред  страните, които ще оказват помощ на Афганистан да се възвърне. 

“Държавите от Европейския съюз,  прилежащите страни, мюсюлманските страни, както и Съединени американски щати, които участваха в унищожаването на Афганистан, мисля, че имат по-голямо обвързване да оказват помощ за възобновяване на страната “, съобщи Шахин  изявление за гръцкия ефирен канал MEGA.

Той акцентира, че има потребност от интернационална конференция с присъединяване на всички страни, с цел да се вземе решение за даване на финансова помощ на народа на Афганистан.

Талибаните започнаха огромна интервенция за определяне на надзор над Афганистан, откакто напролет Съединени американски щати оповестиха желанието си да изтеглят силите си от страната. На 15 август афганистанският президент Ашраф Гани подаде оставка и избяга от страната, а талибаните превзеха в Кабул без опозиция. Американските войски съблюдаваха периода за евакуиране от Афганистан във вторник вечерта, като сложиха край на 20-годишното си наличие в тази страна. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР